Ledezijde

"Ledezijde" is een aankoopproject van Natuurpunt Lede-Loutem. De naam Ledezijde werd bepaald door de ligging aan de zijkant van Lede, trouwens ook de naam van een aangrenzende straat en het toponiem van die plek. De noordelijke grens wordt gevormd door de spoorweg Brussel-Aalst-Gent en de zuidelijke grens is de N9, de steenweg Aalst-Gent in Erondegem. Ledezijde
Het gebied is gelegen in de vallei van de Molenbeek en beslaat de ganse opervlakte van het VEN-gebied dat afgebakend werd ten westen van de gemeente Lede. Het is het overstromingsgebied van drie beken, die het gebied doorkruisen, de Molenbeek, die haar oorsprong heeft in Grotenberg en uitmondt in de Schelde, de Overimpebeek en de Zijpbeek, die uitmonden in de Molenbeek. Tot voor enige jaren was het water van de Molenbeek nog sterk vervuild, maar door werken van Aquafin een paar jaar gelden uitgevoerd, is daar al verbetering in gekomen.
De beekvallei is een brede alluviale vlakte en bestaat uit een complex van graasweiden met nitrofiele elzenbossen, ruigten met moerasspirea, vochtige populierenaanplantigen, percelen met gemengd loofhout en mesofiele hooilandelementen. Sommige weiden zijn floristisch zeer interessant. In het gebied zijn er verschillende vindplaatsen van de bosgeelster.
In 2006 werd het erkenningsdossier ingediend.

terug