E-mail

De Wellemeersen

Tussen de dorpskernen van Erembodegem (deelgemeente van Aalst) en Denderleeuw, noordelijk begrensd door de E40 en zuidelijk door talrijke spoorlijnen, liggen de Wellemeersen op linkeroever en de Kapellemeeersen op de rechteroever van de Dender. Samen vormen zij nagegenoeg het laatste intact gebleven overstromingsgebied van de Dender.
Het natuurgebied de Wellemeersen was in het verleden meermaals bedreigd. In de jaren '70 konden lokale verenigingen verhinderen dat het gebied werd omgevormd tot vuilnisbelt of slibstort, wat met de meeste van de nu beschermde natuurgebieden rond Aalst wel is gebeurd. Ook de plannen om hier een zuiveringsstation te bouwen werden verijdeld. Sinds 1980 zijn de Wellemeersen beschermd.
Heden zijn het de beheersgroep Wellemeersen van de Vzw Natuurpunt en het gemeentebestuur van Denderleeuw die toezien op het behoud en beheer van dit gebied dat een grote verscheidenheid aan biotopen kent.
Wellemeersen De laaggelegen, permanent natte stukken grond deden vroeger dienst als populierenplantage. Eind jaren '60 van de vorige eeuw raakte een reeks afvoersluizen verstopt, zodat het waterpeil in het gebied overmatig steeg en de populieren "verdronken". Heel wat bomen gingen dood en op het laagveen ontwikkelde zich een elzenbroek en kreeg de natuur opnieuw vrij spel.
De hooilanden bevinden zich voornamelijk tussen de stukken broekbos en op de oeverwal. Naargelang de periode waarin de hooilanden worden gemaaid, vroeg of laat in het jaar, komen telkens andere plantengemeenschappen voor. De drogere zandleemgronden worden begraasd door gallowayrunderen.
In het gebied zijn meer dan 1400 planten en meer dan 1000 diersoorten waargenomen. Door de aaneenschakeling van bronnetjes, poelen en vijvers is het vanzelfsprekend dat veel van deze dieren één of andere band hebben met water. Het gebied heeft dan ook een vogelkijkhut met uitzicht op een vloeiwijde noordelijk van de E40 en een vleermuizenkelder.

terug