Artomyces pyxidatus - Kroonknotsje

Artomyces pyxidatus Het kroonknotsje werd aangetroffen in het noordelijk deel van Ledezijde op 19 oktober 2010. Aan de weidekant van een grazig veldwegeltje staan verschillende dode stronken van populier die afgezet op ongeveer 1 meter hoogte. Deze manier van kappen van populier lijkt ons ongewoon. Het moeten ooit grote bomen geweest zijn, want de stammen hebben zeker een omtrek van een meter. Zou het de bedoeling geweest zijn om zwammen een kans te geven of is het gewoon om er een afsluiting prikkeldraad aan vast te maken? We zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen.

Onderaan de voet van een van die staande stronken vonden we een ganse "toef" van het Kroonknotsje. Een paar leden kenden deze zwam van een vondst in de Panne tijdens een paddenstoelenweekend van de KVMV (Koninklijke Vlaamse Mycologische vereniging) en daardoor werd deze soort bijna onmiddellijk herkend, al was het voorkomen van het Kroonknotsje hier totaal onverwacht en een heel bijzondere vondst.

Deze zwam komt voor op dode stronken van populier. In de Westhoek zijn nog veel populierenbosjes behouden gebleven. Hier worden er spijtig genoeg meer en meer populieren gerooid en niet meer vervangen, waardoor veel populier-gebonden zwammen, evenals soorten die de voorkeur geven aan een voedselrijk milieu, mee zullen verdwijnen. Artomyces pyxidatus

Het Kroonknotsje behoort tot de familie van de Koraalzwamachtigen. Het vruchtlichaam is sterk vertakt met naar boven gerichte toppen. Typisch zijn de topjes, die lijken op een kroontje, vandaar de naamgeving.
De vroeger gebruikte naam is Clavicorona pyxidata of ook Clavicorona coronata. Beiden worden nu beschouwd als synoniem.

Op 16 oktober 2024 werd het Kroonknotjse ook gevonden in het Osbroek, een nieuwe soort voor dit gebied.

terug