Agrocybe cylindracea - Populierleemhoed

Agrocybe cylindracea Een interessante vondst van een niet alledaagse paddenstoel in Ledezijde op 19 oktober 2010.
Een klein groepje Populierleemhoeden groeide op de bemoste voet van een populier in een dreefje dat doodloopt in een bosgebiedje. De bomen hebben dikke stammen en zijn waarschijnlijk kaprijp. 
Deze soort komt volgens literatuur (Breitenbach J. & Kränzlin F.) eerder voor op warmte begunstigde plaatsen. Dit deel van de dreef ligt volledig ingesloten in het bosje en is bijgevolg goed beschermd, wat een reden zou kunnen zijn dat deze zwam hier tot ontwikkeling is gekomen. De waarnemeningen van de Populierleemhoed zouden zich volgens de gegevens van het atlasproject van Vlaams-Brabant (waar ook de Zwamvlok heeft aan meegewerkt in het randgebied met Vlaams-Brabant), situeren in de zuidelijke helft van de provincie Brabant, met een sterke concentratie in het zuidoosten.

Zoals de naam laat vermoeden komt deze soort vaak voor op populier, maar ook op de aan populier verwante wilg en zelfs op allerlei andere boomsoorten. Hij kan, zoals hier, op levende bomen groeien, zowel als op dood hout. Agrocybe cylindracea Ldz-N1 101019 sp

De Populierleemhoed heeft een bleek beige, matte, droge hoed. Het centrum is wat donkerder beige gekleurd. De steel is bleek vezelig en heeft een afhangende ring, waarvan de bovenkant, bij rijpheid van de sporen, bruin gekleurd is door het sporenpoeder dat de lamellen hebben vrijgegeven.
Om zeker te zijn van onze determinatie op veldkenmerken werd de vondst microsopisch onderzocht. Op de foto rechts zijn de sporen te zien bij een vergroting van 1000x

terug